AFKs verksamhet

Aktivetetskalender 2024

Månadsmöten

Medlemmarna samlas till månadsträff kl. 18.30 den sista torsdagen i månaden i Tölö gymnasium, Sandels ungdomsgård. Om någon medlem vill presentera sina foton eller något intressant tema så har styrelsen infört ’Vår medlem har ordet’ på max 15 minuter i början av kvällen. Efter det håller en gästföreläsare föredrag. Som avslutning bedömer vår gäst de printbilder som lämnats in till månadstävlingens tema, antingen i färg eller svartvitt. Domaren väljer ut de tre bästa bilderna + ev hedersomnämnaden, som får poäng. Medlem med flest poäng under året blir ’Totalsegrare i Månadens bild’.

25.1.2024 kl. 18.30
Årsmöte.

29.2.2024 kl. 18.30 Månadsmöte, Sandels
Tävlingstema ”Vi Två” + Tävlingen om pokalen Qvinnan
Gäst och domare: Oscar Keserci, grundare av @nordiccaptures
www.nordiccaptures.fi
https://www.instagram.com/oscarkeserci/

28.3.2024 kl. 18.30 Månadsmöte, Sandels
Tävlingen: ”Bild där en hand eller händer är huvudmotiv”
Info och diskussion om AFK:s utställning i oktober
Gäst och domare: Gästen är Katri Lassila
https://www.katrilassila.com

25.4.2024 kl. 18.30 Månadsmöte, Sandels
Tävlingen: ”Industri” & Alla tiders bild
Gäst och domare: Lotta Sundström https://lottasundstrom.kuvat.fi
Lotta berättar om olika resor, om nordliga och sydliga breddgrader.

23.5.2024 kl. 18.30
Gäst och domare: öppen. Månadsmöte.

Studiocirkeln

Just nu är ledaren för studiocirkeln på utlandsresa, men vanligtvis träffas vi kl. 18 den andra torsdagen i månaden på Sandels ungdomsgård. Under träffarna övar vi på att använda studioutrustning i olika situationer och ljusförhållanden.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att delta men om du vill veta mera om studiocirkeln så kontakta studiomästaren Andrei på andrei@afk.fi

Digicirkeln

Digicirkeln söker en ledare. Cirkeln brukar träffas första torsdagen i månaden kl. 18 på labbet (Tölögatan 52). Vi diskuterar och får praktisk handledning i klubbens datautrustning samt teknikfrågor kring digital bildbehandling.

Övrig verksamhet

6.3.2024 besöker klubben Marja Piriläs utställning ”För ljusets skull” på Helsingfors konsthall. Länk för anmälan har skickats per e-post. AFK bjuder på guidningen medan var och en betalar inträde enligt gällande regler: 20€/11€/museikort.

Workshops

Inget inplanerat för tillfället. Kom gärna med förslag! Om du känner någon som kan eller vill hålla en workshop, dela gärna tipset med oss genom att skicka ett mejl till ordforande@afk.fi

Utfärder

AFK brukar ordna två traditionella utfärder; den ena på våren och den andra på hösten. Bilder tagna under utfärderna lämnas in på månadsmötet i september (vårutfärden) och oktober (höstutflykten) och vinnaren får hålla den fina vår- eller höstutfärdspokalen till följande utdelning.

Övriga tävlingar

Förutom om vår- och höstutfärdspokalerna tävlar vi om pokalen Qvinnan (foton med kvinnomotiv) och Traditionstävlingen (analoga foton eller med ett visst hantverk). Se tävlingsreglerna för närmare detaljer.

Social media och streetfoto

AFK har en Facebook-sida som är öppen endast för medlemmar. Där informerar vi om programmet, diskuterar foto och deltar i veckans bild kring ett veckotema. Vi har också en grupp på Facebook som heter AFKs gatufotografer, som kommer överens om träffar på stan för att fota streetfoto . Som avslutning brukar vi träffas på ett café och sedan visa våra bilder i gatufotogruppen.

AFK finns också på Instagram, som är en öppen profil, under @amatorfotografklubben. Välkommen att följa oss!

Labbet

Labbet finns på Tölögatan 52, i källaren. För att komma in behövs två nycklar, som fås av skattmästaren mot nyckelpant.

I labbet finns en dator med Adobe Lightroom Classic bildbehandlingsprogram, en printer (Epson SC-p900) och bord för tillskärning. Två fullt utrustade mörkrum står också till medlemmarnas förfogande

I labbet finns också ett bibliotek med fotolitteratur och fototidningar som medlemmarna kan läsa på plats.

Rätt att använda utrustningen förutsätter:

  • Att man tillsammans med labbmästaren eller motsvarande bekantat sig med användningen av utrustningen
  • Att man erlagt abonnentavgiften (labb- digi- eller nyckelabonnemang)och fått ett lösenord till dator

Bekanta dig med labbet och boka tider HÄR

Amatörfotografklubben i Helsingfors rf
Tölögatan 52
00250 Helsingfors