Cirkuläret April 2010

From AFK Wiki
Jump to: navigation, search

Hela cirkuläret i PDF-format hittar du på AFKs webbsajt.

Konservativa fotografer?

- Ni är otroligt konservativa! Det är inte mycket som har hänt här sedan sjuttiotalet, utbrast Stefan Bremer, vår gäst och domare på månadsmötet i mars. Detta när han skulle ta itu med att bedöma bilderna på temat "Jag gjorde det!"

- Var är den sprudlande fantasin, lättheten? Varför gör ni inte lite rivigare grejor? Fotografi är nånting skoj! Det här är mera rakt på och dokumenterat. Man skulle vilja sparka er i baken... så att ni skulle börja skapa mera fritt, mera personligt.

Fast å andra sidan skall ju de skämmas, som inte kommit med några bilder alls till tävlingen, tröstade Stefan. Många kopior är riktigt fina, men "where is the beef?"

Stefan har gått den långa vägen som fotograf, säger han. Började 1971 som pressfotolärling på Husis, före det hade han haft kamera i tre år.

- Jag har alltså hållit på helvetes länge! Men det värsta är ju att ha en pappa på 81 år, som är som en gummiboll. Stefan gläds mycket åt att han fått vara med och jobba med pappa Cajs fina negativ nu till den stora utställningen på Ateneum.

Månadsmötet fick se några relativt nya bildserier av Bremer Jr. Många var tagna med en liten ny digitalkamera, Canon G10, som han är mycket förtjust i och som alltid är med i väskan.

- En del av de här bilderna har fötts av en slump, för en del har jag haft en idé som jag jobbat med. Fotografi är en hobby som man kan ha som yrke OCH som konstnärligt värv. Jag har tagit mig rätten att ta bilder när andan faller på, och varit jätteaktiv det senaste året.

Styrelsen föreslår: Små förändringar i stadgarna för klubben

AFKs stadgar definierar ramarna för vår verksamhet. Varje förening ska enligt föreningslagen ha stadgar och samma lag definierar också till en del hur de ska utformas och vilka frågor som ska regleras i detta dokument. Våra stadgar är i dagens läge relativt ändamålsenliga, men det finns några punkter som kunde ses över. AFKs styrelse har därför beslutat att lägga fram ett förslag till ändring av stadgarna. En sådan ändring måste godkännas av två på varandra följande föreningsmöten (=månadsmöten i vår vokabulär). På första mötet måste ändringarna godkännas med 2/3 majoritet, på det andra av över häften av de närvarande. Detta förslag kommer alltså att läggas fram under föreningsmötena i april och maj.

Vad vill vi då ändra på? Ja, några dramatiska förändringar är det inte frågan om. Närmast att göra organisationen mer flexibel. Här kommer de punkter där vi föreslår en förändring:

  • Förfarandet vid antagande av nya medlemmar. Enligt de ikraftvarande stadgarna antas medlemmar av månadsmötet på förslag av styrelsen. I praktiken har styrelsen inte tagit ställning till om nya medlemmar är lämpliga eller inte, utan saken har bara ropats upp på månadsmötet som ett rutinärende. På den här punkten föreslås att stadgarna justeras så att de motsvarar rådande praxis. Dvs. att månadsmötet fortfarande godkänner, och sålunda har befogenhet att avslå, medlemsansökningar. Men att styrelsen inte behöver behandla dem på förhand.
  • Fördelning av funktionärsuppdrag. I de nuvarande stadgarna stipuleras att ordförande, viceordförande, sekreterare, skattmästare, tävlingssekreterare och labbmästare ska vara styrelsemedlemmar. Det nya förslaget ökar på flexibiliteten och gör det möjligt att utse tävlingssekreterare och laboratoriemästare utanför styrelsen. Strävan är givetvis att decentralisera uppdragen och samtidigt göra det möjligt att prioritera kompetens i situationer där de i styrelsen invalda inte är de mest villiga eller lämpliga för uppdragen. Dessutom möjliggör den nya formuleringen att fortsätta precis som hittills.
  • Antalet revisorer och revisorsuppleanter reduceras från två till en. Enligt nu gällande föreningslag ska en förening ha minst en revisor och en revisorssuppleant.

De förändrade paragrafernas föreslagna nya form är följande:

§ 5 - Var och en som är intresserad av fotografi kan söka medlemskap i föreningen. Nya medlemmar antas av föreningens möte på förslag av styrelsen. Den som föreningen särskilt önskar hedra kan på motiverat förslag av styrelsen kallas till hedersmedlem av föreningsmötet. Hedersmedlemmar är befriade från medlemsavgift.

§ 6 - Föreningens verksamhet leds och dess angelägenheter handhas av styrelsen. Denna består av ordförande och fem övriga medlemmar, vilka väljas av årsmötet för två verksamhetsår åt gången så att det årligen väljs tre styrelsemedlemmar. Styrelsen utser årligen inom sig viceordförande, sekreterare och skattmästare. Styrelsen utser dessutom tävlingssekreterare och laboratoriemästare.

§ 12 - Årsmötet skall hållas före utgången av juni månad. Följande ärenden skall behandlas på årsmötet:

... ...

9. Val av en revisor och en revisorssuppleant för den kommande räkenskapsperioden förrättas.

De gällande stadgarna kan läsas i sin helhet på: http://www.afk.fi/afk/dokument/stadgarna/

Micke

Fototidskrifter: Kamera & Bild

Vilka fototidskifter är bäst? Jag har gått genom nio olika, några nummer av varje, som jag köpt de senaste åren. Förenta staterna producerar mest skräp, högst på min lista kom American Photo och B&W. Storbritanniens Monthly är bra, och franska Photo, där jag tyvärr bara kan läsa bilderna. Tyska Foto Magazin och Color Foto är världsbäst när det gäller test av objektiv och kameror. Som jag skrivit tidigare skall man köpa ett nummer av Color Foto för att hitta de mest prisvärda objektiven till sin DSLR. Men tyskarnas bilduppfattning är märkvärdig, mest digitalt romantiserade landskap och exotiska djur, sällan människor och reportage.

De finska tidskrifterna har jag slutat läsa.

Svenska Kamera & Bild är nuförtiden bättre än FOTO, och i numret 1/2009 hittar jag en intressant text om hur Göran Segeholm planerat bedömningen av årets Grand Prix, motsvarande vår Månadens Bild. Göran påpekar hur svårt det är att överhuvudtaget prata om bilder, då vi upplever dem med en del av hjärnan, men skapar tal- och skriftspråk med en annan. Som hjälp vid bedömningen ska nu domaren formulera: 1. Associationer, begrepp som bilden väcker, för att visa läsaren vad som rör sig i domarens hjärna. Detta är en viktig del av bildupplevelsen. 2. Innehåll - form, det värde bilden får från motivet, innehållsvärdet. Formen är hur innehållet förmedlas till betraktaren. Med god form kan man skapa fantastiska bilder av motiv som i sig inte har intresse. 3. Sluten - öppen. Slutna bilder har element som alla drar åt samma håll, leder associationerna i en bestämd riktning. Öppna bilder ger betraktaren möjligheter till alternativa tolkningar.

Kamera& Bild är i god svensk fototradition människonära, med reportage och presentationer av svenska fotografer. Jag fäster mig vid en stilig gatubild med färggranna plank och graffiti och i förgrunden en liten ekorre i fullt språng med alla tassar i luften och svansen sträckt i luftdraget. Juryns motivering till priset i den svenska delen av Metro Photo Challenge: "Människans djungel breder ut sig och förändrar livsvillkoren för allt levande. Bilden är en fin och intelligent skildring av den envisa kampen för överlevnad i en otrygg värld."

De vackra orden faller platt om bilden är manipulerad, tydligen vet juryn att den inte är det. I reglerna för sitt Grand Prix skriver tidningen: "Det är tillåtet att skicka in manipulerade bilder, men ange om så är fallet i beskrivningen." Ur en bildkritikers synpunkt tycker jag det här är ganska självfallet. Fotografen har inte alltid samma frihet som målaren. Tydligast är detta när det gäller naturbilder och reportage, men gränserna är så diffusa att tävlingsdomaren skall ha tillfälle att avgöra om en manipulation inverkar på bildens värde - och i vilken riktning. För en fototidskrift eller en fotoklubb gäller det också att förmedla lärorik kunskap i samband med tävlingarna.

Jag ska fortsätta söka intressanta ämnen i fototidskrifterna. De finns, dolda bland allt snuttifierat material och reklam. Och apropå reklam såg jag i Husis en gatuvy med mängder av bilar och ännu fler svarta katter, från förgrund långt in i bakgrunden, med nästan riktigt perpektiv. Men en gatubild med bara en svart katt? Då vill åtminstone jag veta om den är plockad ur bildarkivet!

Prolle

Redaktörens rader

Jag har just gjort färdig min tredje fotobok. Alla tre har varit presenter, med bilder som handlat om mottagaren. Jag inbillar mig nämligen inte att någon annan än jag själv i hela vida världen skulle vara intresserad av mina underbara bilder av landskap, blommor, obekanta mänskor.

Att jobba med de här fotoböckerna har varit något av det roligaste jag gjort. Man blir helt uppslukad! Det är oerhört kreativt. Varje sida blir olik föregående.

Och mottagarna rörs till tårar. Det finns inte bättre gåva.

Christine