Cirkuläret Oktober 2011

From AFK Wiki
Jump to: navigation, search

Hela cirkuläret i PDF-format hittar du på AFKs webbsajt.

Våren inledde hösten som vanligt

Ja, som vanligt var vårutfärdstävlingen september månads tävling, och det var intressant att se hur utfärdsdeltagarna lyckats hitta så många olika motiv att det inte blev dess värre dubbleringar. Och som ordförande Mikael Albrecht uttryckte det: När man såg bilderna förstod man att man missat något om man inte var med. Micke fungerade också som domare för tävlingen han hörde ju till dem som inte var med på utfärden. Och fick skylla sig själv - den som inte är med får finna sig i att utses till domare, konstaterade han också.

Vårutfärdspokalen tillföll Urda Fogel-Michael, för andra året i rad. Snart får vi andra väl säga som vi tidigare sagt om familjen Blomqvists barn om de är med så har vi andra inte en chans... Nej, väl förtjänt var segern verkligen! Urdas svartvita bild, silhuetten av Peter Stenius med ryggsäck på ryggen, ett vasstrå i förgrunden, två insekter i luften och en ljus kvällshimmel bakom, den föll nog inte bara domaren, utan även mötesdeltagarna i smaken.

För övrigt diskuterade mötet det kommande verksamhetsårets cirklar, och kom till ett gemensamt beslut gällande både digicirkeln och bildcirkeln (se närmare ordförandens spalt). Dessutom redogjorde Cecilia von Weymarn för en helt ny verksamhet, en ungdomscirkel, som hon lovat verka aktivt för. Det hela är tänkt att börja med en kurs för ungdomar i gymnasieåldern men eftersom mycket, inte minst tidpunkten, är oklart ännu så får vi återkomma i ett senare Cirkulär.

Analys av månadens bild motiven

Oktober - Självporträtt

Stativ och självutlösare är den naturligaste tekniken, men den egna skuggan eller spegelbilden är roliga alternativ. På en utställning såg jag oskarpa självporträtt mot en helskarp bakgrund, och det är en intressant möjlighet. Variera exponering och vilka kroppsdelar som ska vara mest oskarpa. Har du ett specialintresse, så omge dig med lämplig rekvisita. Ett stänk av humor eller självkritik är ett stort plus i de flesta domares ögon.

November - Fart

Det svåra med Fart är att variablerna är så många; motivets rörelsehastighet, avståndet (som bestämmer rörelsevinkeln), slutarhastighet, blixt i början eller slutet av exponeringen (med SLR-kamera). Ska bakgrunden vara skarp och rörelsen oskarp, eller tvärtom? Ska allt vara skarpt eller allt oskarpt? Välj en situation som du kan kontrollera och upprepa många gånger, tills du är nöjd. Utnyttja variablerna!

Januari - Ljuspunkt

Det finns traditionella ljuspunkter i livet, som konjak och cigarr, morgonbladet och tofflorna, men de är få och rätt så stereotypa. Hellre ser jag en pojke som tänder brasa med förstorings- glas. Kameraobjektivet är inte särskilt bra, ljusstyrka är viktigare än optisk kvalitet. Glasögon, flaskbottnar och vattendroppar ger alla ljuspunkter, men också konkava speglar. Ett bukigt, vattenfyllt glas är en kraftig lins. Ljuskällan ska förstås helst vara solen, som ger de mest koncentrerade ljuspunkterna. Själv skulle jag fotografera en nattorienterare med pannlampa i en mörk skog.

Februari - Nonfigurativt - Diapositiv!

Det här var knepigt, för nonfigurativa bilder ska inte återge föremål ur verkligheten, enligt definitionen! En målare kan göra en sådan bild, men fotografen är ohjälpligt bunden vid verkligheten. Lösningen är väl att fota verkliga föremål så att de inte kan identifieras. Eller måla en nonfigurativ bild och fota den. Vad skulle jag själv göra? Vet inte.

Februari - Qvinnan

Tävlingen om pokalen Qvinnan härstammar från den tid då könen inte var jämställda. Kvinnan stod på en piedestal och långleddes medan mannen gick ensam på krog. Har vi någonsin tävlat med motivet Man? Eller Människa?

Mars - Kommunikation

Ett bra motiv med massor av lösningar: hunden som har ögonkontakt med husse, babyn med mamma, älskande par i närkontakt, teckenspråk mellan döva, lärare och elever, användning av mobil eller dator, you name it...

April - Uppåt väggarna i Helsingfors

Det finns gott om dekorativa väggar i stan. Vidvinkel skulle jag använda, och djärva bildvinklar. Vi har många rätt nya fasader med massor av glas, stiligt när de reflekterar blå himmel och vita moln! Och så finns det förstås mycket som är uppåt väggarna i överförd betydelse, men jag ska inte avslöja vad!

Mycket nöje med motiven önskar

PROLLE

Redaktörens rader: Självporträtt?

Jag skulle så gärna delta i alla månadstävlingar. Men ibland bara hinner man inte och ibland bara kan man inte av en eller annan orsak. En nybliven pensionär märker snabbt det som alla vet: tiden räcker inte till.

Som cirkulärredaktör är jag kanske mera medveten om kommande tävlingsteman än andra AFK:are, eftersom jag ständigt får påminna om dem i Cirkuläret. Men det betyder inte att jag skulle ha någon bättre framförhållning, rent personligen. Det jag dock gjort är att jag under rubriken AFK i min dator har en undermapp kallad tävlingsbilder, och un- der den finns alla under året kommande teman som skilda mappar. Plus ytterligare några teman, som jag råkar ha bilder till och kan hoppas få användning för senare.

Men självporträtt? Det är det kanske mest utmanande temat vi har och till det har jag i skrivande stund inte en enda bild. Inte för att jag inte skulle ha tagit självporträtt, utan för att de jag tagit är antingen för tråkiga, vardagliga, eller för avslöjande. Jag har nämligen också en mapp (inte under tävlingsteman), som heter "kvinnligt förfall", där jag dokumenterar hur min kropp förändras med åren. Det intresserar mig nämligen. Det är dock inte något jag vill hänga upp till allmänt beskådande, som ni säkert förstår.

CS