Cirkuläret November 2011

From AFK Wiki
Jump to: navigation, search

Hela cirkuläret i PDF-format hittar du på AFKs webbsajt.

Samma utflyktspokalvinnare - igen

Oktobermötet hade sammanlagt tre tävlingar, kanske flera, beroende lite på hur man räknar. En tvådelad Månadens Bild-tävling och en höstutflyktstävling som visserligen gav inteckning i bara EN pokal, men som icke desto mindre bestod av två deltävlingar den också: triptyker och separata bilder. Domare för alla tävlingar var Thomas Gartz, från Kamera -67 i Borgå, som tyckte det räckte för hans del att utse vinnarna, att också kommentera övriga bilder var för mycket. Och man kan ju kanske förstå honom.

Thomas höll ett mycket intressant föredrag om fotografier på webben, i vilka fotoforum man kan hitta bilder av intresse, var man kan placera sina egna, och vad det ena eller andra innebär för en själv och ens bilder.

Föredraget var inspirerande, diskussionens vågor rullade, och det slutade med att vår ordförande Mikael Albrecht föreslog att också AFK:arna borde bli aktiva på detta område. Han skriver på annat ställe i detta Cirkulär om tre olika webbforum som vi borde besöka och testa för att senare kunna välja ett gemen- samt bilddiskussionsforum för AFK.

Kolla fotosidor!

Vi hade Thomas Gartz från Kamera -67 i Borgå som gäst på vårt oktobermöte. I samband med hans föredrag vaknade diskussionen om AFKs användning av nätet för att hålla kontakt mellan medlemmarna. På den fronten är Kamera -67 före oss och de använder aktivt Facebook som ett verktyg för att hålla kontakt och organisera klubbens verksamhet. AFK har ju gjort en del försök att skapa diskussion på nätet, men det har hittills inte lett till något nämnvärt resultat.

Ett antal år har dock förflutit sedan det senaste försöket och det kunde kanske vara dags att sondera situationen igen. Men frågan är ju vilket forum på nätet som vi borde satsa på? Det finns en mängd alternativ som alla har sina starka och svaga sidor. Baserat på diskussionen på mötet så kan vi nog reducera alternativen till 3: Facebook, Flickr och Fotosidan.

Därför skulle jag vilja utmana alla medlemmar i AFK att bekanta sig med dessa tre system, om ni inte redan känner till dem. När tillräckligt många har gjort det så kan vi fundera på om vi vill aktivera oss på något av de här forumen, och i så fall vilket. Se beskrivningarna nedan. Vi ses på nätet!

Facebook

Facebook är ett globalt socialt nätverk där fokus är på interaktion mellan olika användare. Man kan ladda upp bilder och kommentera varandras bilder, men Facebooks funktioner för detta är primitiva jämfört med de tjänster som primärt riktar sig till fotografer. Till nackdelarna hör också fortlöpande kontroverser angående användarnas integritet, på Facebook bör man alltså vara försiktig med sån info som man inte vill dela med alla andra användare. Fördelen med Facebook är att användarbasen är bred, många AFK:are är redan med av andra orsaker och AFK-aktivitet kan ge oss PR och locka nya medlemmar. Facebook är gratis.

Hitta fram

www.facebook.com (samma på svenska)

AFK på Facebook

Flickr

Flickr är kanske världens största sociala nätverk med fokus på fotografi. Det finns en mängd funktioner för att ladda upp, visa upp och diskutera sina bilder. Själva Flickr är bara på engelska men inom Flickr finns det en uppsjö av olika grupper som fungerar på olika språk. Alla bilder man laddar upp är också synliga för en global publik och kan vara med i vilken grupp som helst (om man inte väljer att begränsa bildens spridning). Tack vare sin globalitet och oerhörda volym är Flickr också en viktig inspirationskälla för fotografer. Det finns ton av skräp på Flickr, men i de rätta grupperna kan man hitta mycket högklassiga bilder och diskussioner om nåt begränsat tema. Man kan använda Flickr gratis eller betala en moderat avgift för att få mer funktioner och kunna visa upp fler bilder. Gratis Flickr torde räcka för de flesta.

Hitta fram

www.flickr.com (Välj Sign Up och sedan Create New Account)

AFK på Flickr

Fotosidan

En svensk hybrid mellan nyhetssajt och socialt nätverk med fotofokus. Idén med Fotosidan är att man ska ladda upp ett begränsat urval av sina bilder för att få respons på dem. På Fotosidan får bilderna en mindre publik än på t.ex. Flickr men hela publiken är å andra sidan svenskspråkig och all diskussion går på svenska. Fotosidan är gratis men man kan få mera funktioner genom att betala en moderat avgift. Att använda Fotosidan gratis torde räcka om man nöjer sig med att läsa inlägg och diskutera. Om man aktivt vill delta med egna bilder stöter man snabbt på gränsen där man måste betala.

Hitta fram

www.fotosidan.se

AFK på Fotosidan

Micke

Ungdomsverksamheten

Cecilia von Weymarn berättar att den planerade ungdomskursen så sakteliga tar form. Just nu arbetar hon utgående från datumet 21-22 januari, då ett flertal av de frivilliga lärarna anmält sig som tillgängliga. Hon har kontaktat alla gymnasieskolor i huvudstadsregionen och fått svar från ungefär hälften, alla positiva. Hon har också varit i kontakt med ungdomsgården Sandels och diskuterar som bäst möjligheter att få låna deras lokaler på Topeliusgatan för kursen.

Nästa steg är att skapa och distribuera marknadsföringsmaterial, samt arbeta vidare på kursinnehåll och -material.

-Vi kommer att ha ett möte med lärargruppen inom november, berättar Cecilia, som hoppas kunna testa idéerna på några försökskaniner (dvs äkta gymnasieungdomar inom AFKs medlemskrets).

Januaricirkuläret kommer säkert att kunna komma med exaktare uppgifter. Eftersom det inte utkommer något cirkulär i december kan de AFK:are som har intresserade ungdomar i familjen hålla kontakt direkt med Cecilia.