Cirkuläret Maj 2010

From AFK Wiki
Jump to: navigation, search

Hela cirkuläret i PDF-format hittar du på AFKs webbsajt.

Diskussion kring stadgeändring

Styrelsen hade föreslagit tre ändringar i stadgarna och vid april månads möte godkände den församlade menigheten enhälligt två av dem. Den tredje förkastades med ytterst knapp marginal. Diskussionen blev ställvis rätt livlig.

Stadgeändringar måste godkännas vid två på varandra följande möten, vid det första med två tredjedelars majoritet, vid det andra med enkel majoritet. Detta betyder att maj månads möte har att ta ställning till två förändringar i klubbens stadgar.

AFK:s stadgar - rond två

Styrelsen föreslog på mötet i april tre ändringar i AFK:s stadgar. Motiveringarna till ändringarna kan läsas i det föregående numret av Cirkuläret. Enligt stadgarna ska ändringar godkännas av två på varandra följande möten. Stöd från 2/3 av de närvarande medlemmarna krävs på det första mötet och enkel majoritet på det andra mötet. I omröstningarna gick det så att det första förslaget, paragraf 5, förkastades med minsta möjliga marginal, dvs. 14 röster för, med 22 medlemmar närvarande. De två återstående ändringsförslagen godkändes enhälligt, dock efter att en smärre ändring gjorts i §12.9. Under mötet i maj röstar vi alltså om dessa två ändringsförslag en gång till. Den här gången räcker det med enkel majoritet, och ändringarna är slutligt godkända om den uppnås.

De föreliggande paragraferna har följande lydelse i sin föreslagna form:

§ 6 - Föreningens verksamhet leds och dess angelägenheter handhas av styrelsen. Denna består av ordförande och fem övriga medlemmar, vilka väljas av årsmötet för två verksamhetsår åt gången så att det årligen väljs tre styrelsemedlemmar. Styrelsen utser årligen inom sig viceordförande, sekreterare och skattmästare. Styrelsen utser dessutom tävlingssekreterare och laboratoriemästare.

§ 12 - Årsmötet skall hållas före utgången av juni månad. Följande ärenden skall behandlas på årsmötet:

9. Val av minst en revisor och minst en revisorssuppleant för den kommande räkenskapsperioden förrättas

De gällande stadgarna kan läsas i sin helhet på http://www.afk.fi/afk/dokument/stadgarna/

Pressfotograf sedan 1960: Timo Kirves

Månadens gäst Timo Kirves hade denna gång valt att visa exempel på sina egna bilder. Och liksom förra månadens gäst, Stefan Bremer, använder Timo mest en liten (men bra) digikamera som han "knäpper runt" med. En liten kamera har den stora fördelen att den inte märks så mycket, och fotar man folk skall man försöka dra så lite uppmärksamhet som möjligt till sin egen person.

Timo använder nästan aldrig blixt. Blixt förstör stämningen, säger han. Han föredrar också "riktiga" papperskopior i motsats till bilder på nätet.

- Gör jag en kopia så vet jag att betraktaren ser exakt den bild som jag själv ser - på webben blir bilden beroende av många olika faktorer.

Varje foto som kommer ur Timo Kirves kamera blir efterbehandlat i tre separata steg: färgbalans, kontrast, skärpa (inte unsharp mask!). Dethär tar högst fem minuter när man är van. Timo lovade återkomma senare, kanske i höst, och lära oss dessa tre steg.

Han rekommenderade också att vi ställer in vitbalansen för hand för varje nytt rum vi kommer in i. Att vi inte jobbar med exponeringsautomatik och att vi använder brusreducering vid höga ISO-tal. Eller så använder vi lägre ISO-tal och är i stället mycket koncentrerade (och stadiga på hand).

- Det måste finnas en svart punkt och en vit punkt i bilden, då får man kraft och lyster i bilden. Det svarta får heller inte flyta ihop.

- Man måste också tänka på hurdan skärm man har, speciellt när man jobbar med färg. Skärmbilden har en helt annan kraft än den printade bilden, ljuset kommer igenom. Den som inte har en kalibrerad skärm måste använda densitometer. Man måste lära sig att mäta! Och kom också ihåg att inte ha något som har klara rena starka färger någonstans nära skärmen heller! Det stör.

Två namn att lägga på minnet och kanske leta upp på nätet är Dan Margulis, Timo Kirves guru i bildbehandling, och Davide Barranca, som lärt honom allting om skärpning av bilder.

Peter Stenius klar segrare i månadens bild

Det var inte fråga om några enstaka poäng hit eller dit när tävlingssekreteraren Kristian Frantz räknat ihop poängen för alla årets tävlingar i Månadens bild. Peter Stenius samlade hela 17 poäng, vilket är 5 flera än Tua Rahikainen och Robin Hackman, som kom på hedersam delad andra plats med sina 12 poäng

Årets fotograf 2009-2010 Michael Albrecht får alltså nu avstå från pokalen efter att ha erhållit den två år å rad.

Cirkuläret gratulerar nya Årets fotograf Peter Stenius!

Slutliga poängställningen kan ses på sidan om Månadens bild 2009-2010.

Höstutflykten

Som redan aviserats i föregående nummer åker vi alltså på höstutflykt till Högholmen lördagen den 4 september. Vi träffas på restaurang Pukki klockan 11, men i övrigt har vi inga gemensamma planer för hur man kommer och går.

Höstutflyktstävlingen går av stapeln på månadsmötet i november. Samtliga tävlingsbilder ska vara tagna på Högholmen under djurparkens öppethållningstid den 4 september. I tävlingen får var och en ställa upp med tre påsiktsbilder som ska vara gjorda i enlighet med AFK:s allmänna tävlingsregler. Bilderna får vara svartvita eller i färg, eller en blandning därav. Dessutom får var och en ställa upp med en triptyk. Som triptyk räknas ett verk som kan hängas upp som en helhet, men består av tre bilder. En bra triptyk känns igen på att helheten är mer än summan av de tre bilderna. Bilderna kan t.ex. sammanfogas på samma papper, eller monteras var för sig i en passepartout med tre hål. Triptykens långsida får vara högst 70 cm och kortsidan högst 50 cm.

Domaren, som inte ännu har utsetts, utdelar höstutflyktspokalen till det bästa bidraget totalt sett, men utser också bästa bidrag i vardera serien.

Vi ses bland djuren!

Micke

Höstens temautställning

Temat för Fotoklubbarnas förbunds temautställning i höst är "Hetki" ("Ögonblicket/ Stunden"). Om utställningen är så mycket känt att den hålls på Galleria Justus i Kannus (några mil inåt land från Karleby) med vernissage den 9 oktober. Närmare information kommer i sinom tid att finnas på förbundets webbsidor www.sksl.fi, där även utställningsreglerna kan hämtas.

Sista postningsdag för kandiderande utställningsbidrag är 31.8.2010. De AFK:are som vill delta i en gemensam postning kan lämna in sina bilder till vår biträdande tävlingssekreterare Peter Stenius i labbet tisdagen den 30 augusti kl. 18-19 eller enligt överenskommelse med honom per mobil 0503812648. Den gemensamma postningen bekostas av klubben.

Redaktörens rader: traditionella bilder

I skrivande stund planerar undertecknad och 20 andra AFK:are resan till Dorpat, målet för 2010 års vårutfärd. Skall jag packa med gummistövlar - ifall jag skulle hamna i vatten och gyttja vid Peipussjön dit jag definitivt vill åka? Skall jag packa med datorn ifall jag vill maila min dotter eller visa dagens bildskörd för de andra på kvällarna? Skall jag packa med finskorna ifall vi går på bättre restaurang på lördag kväll? Skall jag ta med extra öronproppar - åt min rumskamrat, som annars knappast kan sova under mina snarkningar?

Såna saker.

Men sen funderar jag (och kanske någon annan också) på vilken/ vilka kameror jag skall packa med. Bara digitala kameran eller borde jag också ta min gamla fina Olympus OM2? Jag har en svartvit, ganska färsk rulle i kylskåpets grönsaksfack. Den har tittat stint och uppfordrande på mig varje gång jag sökt morötter eller lök. "Du lovade!!"

Suck. Jag vet. Löften är löften är löften och jag brukar hålla mina. När det gäller löften till andra mänskor. Men när det handlar om att jag lovat mig själv att böka upp potatislandet, eller måla lillstugans bakre taklist som blev omålad förra försommaren för att det på bakväggen hängde en hylla där en flugsnappare byggt bo och jag ju inte kunde störa, då har jag en tendens att skjuta upp lite till. Och det här med att ta TRADITIONELLA FOTOGRAFIER som jag sedan kunde delta i traditionstävlingen med, det tycks vara riktigt svårt. Nog ska jag, men när. Och ju längre tid det går, dess längre kommer jag från framkallningsburkens och mörkrummets mystik.

Hur var det nu man gjorde? Var är häftet där jag skrivit upp blandningarna? Hur länge skulle man? VAD skulle man?

Suck igen. Det är så mycket man vill och så föga man gör.

Christine