Skip navigation

Rivet ur arkivet: Porträttfotografen
fredagen den 22.1. 2016, kl 18.30 med repris måndagen den 25.1 kl. 22.00 på Yle Fem och Arenan

Redaktören Lotta Wigelius-Wulff är AFKare, liksom också Nina Hackman, som deltar i programmet.

Alla är fotografer, vi drunknar i bilder. Från den tidiga dagerrotypin till dagens selfies. Rivet ur arkivet följer fotografiet som tar mer och mer plats.

Sedan år 1939, då Louis Daguerre uppfinner fotografiet, har mycket hänt. I mitten på 1800-talet går man till porträttfotografen och tar sk. visitkort, små porträtt limmade på kartong med fotoateljéns namn skrivet prydligt i kanten. När lådkameran kommer i slutet av 1800 blir man orolig för att det skall knäppas vilt utan urskiljning. På den tiden är fotografering ännu högtidligt. Man är uppklädd och måste sitta helt stilla och det är inte alla förunnat att bli fotograferade. Alla har helt enkelt inte råd.
I Rivet ur arkivet följer vi vägen från dagerrotypin till dagens selfies.
I programmet träffar vi fotografen Leena Saraste som berättar att det i början var ett överklasshobby i motsats till idag när nästan alla är fotograferar. Nina Hackman utbildade sig till fotograf redan på 60-talet och säger att det är hisnande hur synen på bilden har förändrats. Hon tycker det är härligt med selfies. Stefan Bremer tror ändå att risken är stor att det trots allt fotograferande ändå blir ett magrare saldo idag. Ida Taavitsainen är en ung fotograf som fascineras av magin i mörkrummmet och det analoga fotografiet. Hon tycker att gränsen mellan amatör och proffs är hårfin. Idag kan någon plockas upp på Instagram och bli fotograf på den vägen.
Redaktör: Lotta Wigelius-Wulff